Κυριακή 27 Μαρτίου 2005

1η Πανελλήνια Συνάντηση Συγγρ. & Φίλων ΕΦ

Παρουσίαση της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Συγγραφέων και Φίλων της Ε.Φ.

Πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα η Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Συγγραφέων και Φίλων της Ε.Φ. που διοργάνωσε το περιοδικό [Οι Δραματουργοί των Γιανν σε νέες περιπέτειες].

Η ιδέα για μια συνάντηση Συγγραφέων του Φανταστικού ήταν του Σωτήρη Ραπτόπουλου και η προετοιμασία της έγινε από τον Νίκο Χρ. Θεοδώρου, πρόεδρο της [Λέσχης Φανταστικού Ιωαννίνων].

Οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν την Παρασκευή (25/03/2005) το απόγευμα στο ξενοδοχείο [Αλέξιος] και μετά τις αρχικές γνωριμίες πήγαν για δείπνο στην ψαροταβέρνα [Ψαροπούλα] στο χωριό Λιγκιάδες πάνω στο βουνό Μιτσικέλι, από όπου απόλαυσαν την πανέμορφη θέα προς την λίμνη Παμβώτιδα με το νησάκι της, και προς όλο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Ο καιρός ήταν αίθριος. Το φαγητό ικανοποίησε τους πάντες, αλλά και οι συζητήσεις ήσαν τόσο ενδιαφέρουσες που δεν ακούγαμε την ζωντανή μουσική.

Το επόμενο πρωί, Σάββατο 26/03/2005, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν, και έβγαλαν τις συνηθισμένες σε τέτοιες περιπτώσεις αναμνηστικές φωτογραφίες, στον χώρο εκδηλώσεων [Θυμωμένο Πορτραίτο] (Καποδιστρίου 20, Ιωάννινα). Είναι ένα παραδοσιακό αναπαλαιωμένο διώροφο, πολύ φιλόξενο, διακοσμημένο ευχάριστα, με μικροφωνική εγκατάσταση, καλό μπαρ και λογικές τιμές.

Τα πρόσωπα στην φωτογραφία (που μεγαλώνει με ένα Κλικ επάνω της) είναι :
Κάτω η Φιαμού Ανθίππη
Πρώτη σειρά ορθίων από αριστερά προς τα δεξιά : Πάνος Αϊβαλής (εκδότης της εφημερίδας [Αρκαδικό Βήμα]), Πόπη Βερνάρδου, Γιώργος Σωτήρχος, Νίκος Θεοδώρου, Ειρήνη Μαντά, Δημήτρης Δελαρούδης, Δημήτρης Σπυρίδωνος, Αλεξία Αθανασίου, Μιχάλης Μανωλιός, Γρηγόρης Φεϊζατίδης
Πίσω διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά ο Ηλίας Μπένης, η κα Φεϊζατίδη, η κα Μανωλά, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, ο Σωτήρης Ραπτόπουλος, ο Κυριάκος Σγάρμπας, και ο Εμμανουήλ Μανωλάς.

Πρόεδρος αναγορεύθηκε ομόφωνα ο Σωτήρης Ραπτόπουλος. Στην αρχή ο Ν. Θεοδώρου μίλησε για την ιστορία της ΕΦ, τα προβλήματά της, κλπ. Στην συνέχεια διαβάστηκαν τα κείμενα των απόντων.

Διαβάστηκαν εισηγήσεις των ξένων συγγραφέων Robert Silverberg, Eric Brown, Ahmed A. Khan (σε μετάφραση Νίκου Χρ. Θεοδώρου) και των Doug Smith, O'Neil de Noux, Timons Essaias (σε μετάφραση Ντίνου Χατζηγεωργίου).

Διαβάστηκε η εισήγηση του Διαμαντή Φλωράκη με βασική προτροπή την ηθική στάση του συγγραφέα. Ο Διαμαντής Φλωράκης πρότεινε να ιδρυθεί σύλλογος συγγραφέων Ε.Φ. με στόχο να βοηθηθούν οι νέοι ταλαντούχοι συγγραφείς να εκδώσουν τα βιβλία τους. Ο Διαμαντής Φλωράκης, που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ασθενείας.

Μετά διαβάστηκε ένας λογοτεχνικός χαιρετισμός της Βάσως Χρήστου, Γραμματέως της [Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας].

Στην συνέχεια της ημερίδας άρχισαν να διαβάζονται οι εισηγήσεις των παρευρισκομένων συγγραφέων Ε.Φ.. Μετά από κάθε ομιλία γίνονταν ερωτήσεις από το ακροατήριο, οπότε γινόταν προφανής η δυνατότητα (και σπανιότατα η αδυναμία) του ομιλητή να στηρίξει κάποιες από τις απόψεις του. (Μετά από κάθε όνομα παραθέτω λέξεις - κλειδιά για το περιεχόμενο της καθεμιάς ομιλίας, χωρίς βέβαια να μπορώ να μεταφέρω την ζωντάνια της και την ομορφιά της).

Αλεξία Αθανασίου (αρχαίοι ήρωες, σκληρές μάχες, διαστημική περιπέτεια, σφρίγος)

Πόπη Βερνάρδου (μουσική, νεράιδες, όνειρα, καθρέφτες)

Δημήτρης Δελαρούδης (αρχικοί τρόμοι, επόμενες φαντασιώσεις, ντανταϊσμός)

Ειρήνη Μαντά (παραμύθια δικά μας, παραμύθια του Θεού)

Μιχάλης Μανωλιός (μονόκεροι, συναισθήματα, αποφάσεις, πρωτοπόροι)

Εδώ έγινε ένα διάλειμμα, με τα ποτά κερασμένα από τον Διαμαντή Φλωράκη, που υποσχέθηκε να στείλει από ένα βιβλίο του με αυτόγραφο σε όλους τους συνέδρους. (Ευχαριστούμε και περαστικά!)

Νίκος Μιχαλόπουλος (εφιαλτικό παρόν, επικράτηση ανούσιων απόψεων)

Ηλίας Μπένης (προβληματισμοί, ερωτήματα, έμμεση παρουσίαση του εαυτού του ως αναγνώστη)

Σωτήρης Ραπτόπουλος (αναδίφηση αρχαίων, μελλοντολογική αρχαιολογία, νεοελληνική λογοτεχνία)

Κυριάκος Σγάρμπας (σκληρή Ε.Φ., μικρά διηγήματα, εκπλήξεις και κρυφά στοιχεία)

Δημήτριος Σπυρίδωνος (άρθρα με απρόοπτα θέματα, ταινίες και άλλα καλλιτεχνήματα, αντιήρωες)

Γιώργος Σωτήρχος (πόνος, πολιτική, αγωνίες)

Ανθίππη Φιαμού (ανάγκη για επικοινωνία, λαογραφικές αναζητήσεις, λάθη της τεχνολογίας, όρια της εντιμότητας)

Πρέπει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν στην ημερίδα, χωρίς να έχουν εισήγηση και οι Βασίλης Κυριλλίδης, Φαίδων Κυρίμης, Εμμανουήλ Μανωλάς, Γρηγόρης Φεϊζατίδης.

Στο τέλος της ημερίδας διαβάστηκε μια παρουσίαση του Νίκου Θεοδώρου για το βιβλίο του Διαμαντή Φλωράκη [Τα Πονοτρόνια και οι Αναρχικοί του Απόλυτου] (πρώτη έκδοση 1975, εκδόσεις ΑΠΕΙΡΟΝ. Πρόσφατη έκδοση 2005, εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ). Επίσης ο Νίκος Θεοδώρου έκανε μια ανασκόπηση των όσων ανέφεραν οι συμμετέχοντες και τόνισε τις ομοιότητες και τις διαφορές.

Οι σύνεδροι δείπνησαν στο παραλίμνιο εστιατόριο [Συν Δύο]. Φαγητό νόστιμο και καλό κρασί.

Για την επόμενη ημέρα, Κυριακή 27/03/2005, ο Νίκος Θεοδώρου είχε φροντίσει να υπάρχει πρόσκληση από τον Κωνσταντίνο Γκόγκο, Πρόεδρο του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων, για δωρεάν ξενάγηση των συνέδρων και των συνοδών τους στο σπήλαιο.

Επίλογος:

Οι διοργανωτές έκαναν πολύ καλή δουλειά με τον φάκελο των συνέδρων και με τα κείμενα που τους προσέφεραν (βιογραφικά, εισηγήσεις, διηγήματα Ε.Φ. και άλλα). Έγινε έκθεση βιβλίων Ε.Φ. των εκδόσεων [Κέδρος], οι συγγραφείς διέθεσαν βιβλία τους στο κοινό, το περιοδικό που έκανε την εκδήλωση διέθετε τεύχη του και άλλες εκδόσεις. Γενικά η διοργάνωση ήταν άψογη.

Οι ομιλητές αντιμετώπισαν τους συνέδρους με σεβασμό και ήρθαν κατάλληλα προετοιμασμένοι για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, με ειλικρίνεια και χιούμορ. Φάνηκε καθαρά ότι οι ομιλητές είχαν πολλές λογοτεχνικές δυνατότητες, είχαν διαβάσει πάρα πολύ, και μοιράζονταν σχεδόν όλοι αισιοδοξία για το μέλλον της Ε.Φ. και απαισιοδοξία για το μέλλον.

Οι σύνεδροι έκαναν ερωτήσεις πολύ σχετικές με τα θέματα, και με διακριτικότητα όταν είχαν διαφορετική άποψη για το θέμα που υποστήριζε ο ομιλητής. Οι συζητήσεις έγιναν σε φιλικό και μάλλον χαρούμενο περιβάλλον.

Τα τοπικά ιδρύματα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Ιωαννίνων έδειξαν με την απουσία τους ότι δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά τους η καλλιέργεια της λογοτεχνίας της επιστημονικής φαντασίας ή έστω η φιλοξενία των συγγραφέων που πήγαν με δικά τους έξοδα στα Ιωάννινα από την Πάτρα, την Αθήνα, τους Δελφούς, τον Βόλο, την Χίο, την Καβάλα, την Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Κέρκυρα.

Μανωλάς Εμμανουήλ
27/03/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: